Kända elgitarrister

Många är de artister som livnär sig på att spela på sina elgitarrer. Dels består nästan alla moderna band av någon form av gitarrinstrument – allra oftast elgitarrer. Dels så kan även en musiker som vill skriva och spela sin egen musik som singer-songwriter ofta använda sig av elgitarren som grundinstrument.

Vad är en gitarrist?

En gitarrist är en musiker som ägnar sig åt att spela gitarr, i det här fallet elgitarr, men akustiska gitarrister finns det gott om också. Generellt finns det två varianter av gitarrister utöver att det finns olika modeller och varianter av gitarrer. Dels finns det komp-gitarrister och dels finns det sologitarrister. Komp-gitarrister är väldigt vanliga i banduppsättningar av alla olika slag, allt ifrån punkband, till jazz till rockband har minst en kompgitarrist. Det vill säga, någon som spelar mest ackord och kompar till de andra musikerna.

En sologitarrist däremot spelar oftare antingen solo i en banduppsättning eller helt solo, det vill säga, utan bandkamrater.

Några kända elgitarrister

En av Sveriges mest kända elgitarrister är Per Gessle. Han är förstås känd internationellt också, men kanske allra mest i Sverige. Både som medlem i Gyllene Tider, Roxette och som soloartist. Alldeles nyligen släppte Gyllene Tider ny musik. Senaste singeln släppta av Gyllene Tider handlar om fluortanten och ges ut med anledning av deras sista turné.

Yngwie Malmsteen däremot är kanske inte så känd i Sverige, men desto mer känd i världen. Han är dock precis som namnet antyder från Sverige och han har spelet en del i Sverige också, även om hans karriär mest ägt rum i USA. Han har spelat med en rad andra kända artister och är dessutom känd som sologitarrist. Det vill säga, han platsar i båda kategorierna av gitarrister. Han har utöver det utvecklat en helt egen spelstil som många är fascinerade av. Det har bland annat lett till att han har utnämnts till världens bästa gitarrist i flera sammanhang.