Gitarrens historia

Har du funderat på när gitarren utvecklades? Hur det började och vad för olika riktningar som instrumentets utveckling har tagit genom historien, då är det här en text för dig.

Den tidiga historien

Gitarren som vi känner till den idag började ta sin form under 1500-talet. Dessförinnan fanns det förstås ännu tidigare förlagor av stränginstrumentet och gitarren är släkt med både lutan och fiolen på många sätt. Gitarren sägs ha sitt ursprung i 1200-talets Spanien och den moderna gitarren sägs härstamma från både “Guitarra Latina” – en modell med ljudhål och hals, rundad rygg och greppbräda. Samt modellen “Guitarra Moresca” som hade flera ljudhål och bredare greppbräda. Det är också från de här modellerna som ordet kommer ifrån. Dock sägs även ordet ha ännu äldre betydelse.

Barrockgitarren, lutan och renässansgitarren var vanliga i Italien och Frankrike under 1400-1700-talet. De blev sedan allt mer åsidosatta till förmån för andra instrument och andra former av gitarrer. Det började med att lutan blev utkonkurrerad av gitarren efter att gitarren blev sexsträngig till skillnad mot de fem strängar som den haft tidigare. Det var egentligen först på 1900-talet som gitarren blev folklig på samma sätt som den är idag.

Modern tid

I modern tid har gitarren som instrument blomstrat och är fortfarande mycket populär. Dock kanske elgitarren har fått om möjligt ett ännu större genomslag än vad den akustiska varianten har. Det beror förmodligen på att musikstilar som ansetts vara coolare och mer populära har använt sig mer av den elektriska varianten än den akustiska. De flesta rock- och poplåtar består oftast av ljud från en elgitarr.

Idag finns det också varianter av gitarrer som är halvakustiska, det vill säga att de påminner om akustiska gitarrer men har ofta en inbygg mikrofon av något slag. Dessutom finns det en rad andra närbesläktade instrument så som balalajkan, mandolinen, banjon och liknande.